2013. november 24., vasárnap

Christie magyarul- több mint 80 éve!

Ma, amikor szinte havonta kerül könyvesboltok polcaira egy- egy Agatha Christie regény új küllemű kiadása, csak nehezen képzelhetjük el, hogy már több mint nyolcvan éve olvashatják a magyarok is a szerző műveit.

1926-os eredeti megjelenés után alig négy évvel, 1930-ban jelent meg Magyarországon az első Agatha Christie- regény a Palladis Kiadónak köszönhetően. A Poirot mester bravúrja (The murder of Roger Ackroyd) után, még ugyanabban az évben elolvashatták a magyar krimirajongók Az ijedt szemű leány, és A titkos ellenfél című regényeket. Az 1930-as években a Palladis rákapott Christie krimijeire, és összesen tizenöt művét fordították magyarra, s adták ki. 1940-ben jelent meg két újabb Palladisos kiadás, a Vádol a rózsa, és A gyűlölet őrültje, majd néhány évet kihagyva, 1947-ben a Valaki hiányzik. Az első magyar fordítók között olyan neveket találunk, mint Zigány Árpád, Miskolczy Ernőné, Pálföldy Margit, Fekete Oszkár, Kosáryné Réz Lola, Bálint Lajos, Földes Jolán, vagy Dr. Zeyk Adéle bárónő.
Még 1934-ben a Pesti Hírlap is megpróbálkozott egy Christie-regény kiadásával, de két kötet (Királyok és kalandorok, A négyek társasága) megjelenése után ők felhagytak a sorozat folytatásával.
A '40-es években aztán a Nova kiadó vette kézbe az addigra már roppant népszerű szerző műveinek magyar kiadását, náluk ők öt kötetet adtak ki. Az Európa Kiadó 1958-tól egészen napjainkig ontja az újabb kiadásokat, idén például új fordításban is megjelent néhány már jól ismert krimi.






Agatha Christie nagy utazása

Agatha Christie a mai napig a világ legnépszerűbb írónője, ám magánéletéről csak keveset lehet tudni. A hamarosan megjelenő új könyvben viszont bepillantást nyerhetünk a lelkes utazó kalandjaiba is.

1922-ben azonban még csak ifjú feleség és anya volt, akinek első publikációi különösebb visszhang nélkül jelentek meg. Az addig gyakorlatilag csak Angliát ismerő fiatal írónő világ körüli útra indult férje oldalán a Brit Birodalmi Misszióval, és ez a nagy utazás, a Grand Tour örökre megváltoztatta az életét. A 32 éves fiatalasszony tisztában volt azzal, hogy kibírhatatlanul hiányozni fog a kislánya, de úgy hitte, ez az egyetlen alkalom arra, hogy eljusson a világ távoli tájaira. A misszió tagjai közel egy év alatt bejárták az akkori Brit Birodalom főbb területeit Kelet-Afrikától Új-Zélandig. Agatha Christie élményeiről őszinte hangvételű beszámolók, levelek, feljegyzések és saját készítésű fotók tanúskodnak, amelyeket az írónő unokája, e könyv szerkesztője gyűjtött egy kötetbe. A levelek nyomán egyszerre rajzolódik ki egy izgalmas írói személyiség kialakulása, valamint a századelő mesés és meghökkentő birodalmi miliője.

2013. november 15., péntek

Miss Lemon és Hastings is búcsúzik Poirot-tól

November 13-án búcsút vett az angol ITV a huszonöt éven át fergeteges sikerrel futó Poirot-sorozattól. A Függöny című epizóddal lezárult egy korszak.


A címszerepet alakító David Suchet már bevallotta, hogy a hetven részes TV-sorozat élete talán legszebb munkája volt, és szó szerint elsírta magát az utolsó rész forgatásán. Ezúttal két állandó mellékszereplő, Pauline Moran és Hugh Fraser emlékezett vissza a közös munkára. 
Miss Lemon Poirot titkárnője volt, Hasting kapitány pedig a belga detektív barátja, aki számos nyomozásában is társa volt. 
A két színész a sorozat első néhány évében szinte minden epizódban szerepelt, majd hosszú távollét után az utolsó évadban tértek vissza.
Pauline Moran: - Miss Lemon, imádja a főnökét. Mindketten nagyon alaposak a munkájukban. Nagyon szeretem a húszas, harmincas évek világát, és külön élveztem, hogy a filmekben nagyon nagy figyelmet fektettek arra is, hogy a díszletek, és jelmezek korhűek legyenek. Tizenkét év után a jogokat eladták az új produkciós cég pedig helyettünk vendég sztárokat akart a sorozatba. Miután Philip Jackson (Japp), Hugh Fraser (Hastings) és én befejeztük a Nyaraló gyilkosok című epizód forgatását, egyszerűen ajtót mutattak nekünk, többé nem írták bele a karaktereinket a forgatókönyvekbe. A mai napig vegyes érzelmekkel gondolok erre, de nagyon örülök, hogy az utolsó évadban lehetőségünk adódott elköszönni a nézőktől, és az általunk megformált figuráktól. Amikor visszatértünk a forgatásra, olyan érzés volt, mintha sosem szálltunk volna ki a sorozatból. Azt hiszem, minimum egy évszázadnak kell ahhoz eltelni, hogy bárki újra megformálja majd Poirot-t, mert David Suchet olyan mély benyomást tett a nézőkre, hogy teljesen összeforrt az arca a szereppel.

Hugh Fraser: - Poirot és Hastings teljesen ellentétes személyiségek. Poirot igazi agyi zseni, felülmúlhatatlan az analitikus képessége, míg ez Hastingsről nem mondható el. Ő sokkal nyugodtabb, és érzelmesebb. Miközben irritálják egymást, nagyon erős közöttük a kötelék is. A legutolsó epizódban (Függöny) már idősek, és Hastings nagyon betegen találja Poirot-t. Hiába telt el az utolsó találkozásuk óta sok év, még mindig nagyon közel állnak egymáshoz. Mint sokan mások, én is mohón faltam Agatha Christie regényeit, és lenyűgözött, hogy az írónő mennyire aprólékosan jellemzi a karaktereit. Nagyon jó móka volt együtt dolgozni dolgozni Daviddel, Paulinnel és Philippel. Halálosan komolyan, és keményen dolgoztunk, de élveztük minden percét. Külön öröm volt számomra azokat a fantasztikus autókat vezetni, és azokat az elegáns ruhákat viselni. Kedvencem a Gyilkosság Mezopotámiában című rész volt, melyet Tunéziában forgattunk. Nagy örömmel tértem vissza a sorozatba, és mindig szép emlékkel gondolok majd Hastingsre. 

(forrás: The Guardian)

2013. november 8., péntek

David Suchet könyvet írt Poirot-ról

A napokban jelent meg Angliában David Suchet új könyve "Poirot és én" címmel.

A színész ebben a kötetben papírra vetette gondolatait Agatha Christie belga hőséről, és arról a 24 évről, mely alatt ő alakította ezt a szerepet.

Mint ismeretes, idén novemberben elérkezik a Poirot-sorozat a 70. epizódhoz, mely egyben az utolsó rész is. Aki olvasta a Függöny című regényt, pontosan tudja, hogy milyen drámai módon zárul a fura bajuszú, apró detektív története.
David Suchet így vallott az utolsó forgatási napról a Radio Times magazinban:
- Nem tagadom, ez volt a legnehezebb napom az egész karrieremben. Poirot volt a legjobb barátom, része a családomnak, az életemnek. Együtt éltem, lélegeztem ezzel az emberrel. És most el kell őt engednem. Ő tette számomra lehetővé, hogy most ott tartok, ahol. Ő adott nekem biztos talajt a lábam alá, stabilitást ebben a bizonytalan szakmában, amit hivatásomnak választottam. Az egész világról kapok leveleket a rajongóktól. Nagyon sokan azt írják, hogy Poirot tanúja volt az életükben gyászoknak és betegségeknek, de ő mindig megvigasztalta őket, biztonságban érezték magukat vele. Poirot egy tiszta, különc ember és a különc emberek soha nincsenek igazán tisztában a saját különcségükkel.

A Poirot és én című könyv magyarországi megjelenése 2014-re várható.


2013. november 4., hétfő

Halál a Níluson -DVD magyarul!

Az angol nyelvű kiadás után végre magyarul is megjelent az 1978-ban készült Halál a Níluson című film DVD-n!

Linnet Ridgeway, a fiatal amerikai milliomos örökösnő egy nílusi hajókiránduláson vesz részt. Egy napon titokzatos körülmények között meggyilkolják. A híres detektív, Hercule Poirot véletlenül a helyszínen tartózkodik, aki Race ezredes segítségével megpróbálja felgöngyölíteni a titokzatos bűntény szálait. A gyanúsítottak köre azonban rendkívül nagy. Minden utasnak van megfelelő indoka a gyilkosság elkövetésére: Jacqueline-nek, az áldozat barátnőjének, Messnernek, a svájci orvosnak, Lousie-nak, a szolgálónak vagy akár Salom Otterbournnek, a regényírónak. Szerencsére a detektív éles elméje és megérzései fokozatosan feltárják a bűntény szövevényes szálait.

főszereplők: Peter Ustinov, Bette Davis, Angela Lansbury, Maggie Smith, Mia Farrow, David Niven. Lois Chiles...

megrendelhető itt